İster çamur buz ister mermer yada düz eski tip yumuşak kaya olsun,tuğlalar dünyanın büyük şehirlerinin inşa edildikleri, sizi yaz boyunca serin kış boyunca sıcak tutan yapı taşlarıdır. Çok eski dönemlerden beri kullanılan tuğla yapı sektörünün vazgeçilmezlerindendir. Ama bütün bunlara sahip olan bir malzemeyi nasıl üretirsiniz.?
Tuğlalar genellikle kolayca katmanlarına ayrılabilen yumuşak ve hafif kayalardan yapılırlar. Taş ocağı makineleri killi kayaları yeryüzüne çıkarmak için toprağın dibine doğru 40 cm kazarlar.Bu fabrikaya gidecek olan kayayı zayıflatarak üretim sürecini kolaylaştırır.Çelik tekerlerkleri olan 1.5 m boyundaki bir değirmen killi kayayı öğüterek bir toz haline getirir.Bu değirmen saatte 50 tona kadar killi kayayı öğütebilir.
 |
KİLLİ KAYA ÖĞÜTME DEĞİRMENİ |
Bir elek daha fazla öğütülmesi gereken parçaları ayırır.Toz daha sonra suyla karıştırılıp yoğurulacağı bölmeye gider. Burada yoğun kıvamlı bir macun şeklini alarak daha sonraki adım olan ekströlüzyon makinasına gider. Bu makine macunu kesme taş adı verilen uzun tek bir parça blok biçimine sokar.Aynı zamanda kabuksu üst tabakaları traş ederek daha sonra tığlanın dış tabakası olacak formu verir.
 |
EKSTRÖLÜZYON MAKİNASI |
Evet Tuğla Nasıl Yapılır yazımızın 1. basamağını bitirmiş bulunmaktayız. Daha sonraki yazımızda tuğlanın nasıl yapıldığı üzerine yazmaya devam edeceğiz. İyi günler dileriz.
0 yorum:
Yorum Gönder